Opstellingen

Familie van herkomst

In een individuele opstelling maak ik vaak gebruik van vloerankers in de vorm van blaadjes papier, placemates, kussens of een andere voorwerpen. Traditioneel gezien en afhankelijk van de vraagstelling  wordt vaak in eerste instantie de familie van herkomst opgesteld omdat daar vaak verstrikkingen en onwaarheden verborgen zijn. Vaak al ver in de voorouderlijn zijn verstrikkingen ontstaan waardoor de liefde niet goed kan doorstromen en familieleden elkaars pijn gaan dragen.

Liefde

Om de liefde op aarde te laten stromen is er natuurlijke ordening nodig  en in systemisch werk of opstellingswerk wordt gewerkt vanuit 3 universele wetmatigheden. Binding, iedereen in het systeem heeft evenveel recht op een plek, dus ook mensen die overleden zijn en zielen waaronder ook miskramen, buitenechtelijke baby’s. Ordening, iedereen heeft zijn eigen specifieke plek in het systeem. Wie er eerder was gaat voor op wie of wat daarna komt waarbij iedere plek even belangrijk is. Balans, evenwicht in geven en nemen. In een liefdesrelatie is dit heel belangrijk. De balans is een vrije beweging van geven en nemen zonder manipulatie of druk. Dankbaarheid is ook een vorm van geven.

Rust

Een opstelling ontstaat vanuit een wetend veld, dit veld opent zodra de vraagsteller een vraag heeft geformuleerd of een verlangen heeft omschreven. Als begeleider zorg ben ik zoveel mogelijk zonder oordeel aanwezig tijdens de opstelling en soms neem ik even de plek als representant in. Ik hou overzicht op het geheel. Vaak is er eerst veel onrust of geen beweging in het veld. Nadat de verstrikking en daarmee de waarheid boven tafel komt er energie vrij en ontstaat er rust in het systeem. De waarheid hoeft niet altijd en ‘happy end’ te zijn. Het is vooral nodig om de waarheid te accepteren zoals die is. Soms moet je je eigen lot weer terugnemen. Weet dan dat je eigen lot dragen je sterker maakt.

Groepsopstellingen

Het is ook mogelijk om bij een groepsopstelling te boeken. Ik organiseer dat voor je en zorg voor een mooie locatie en dat er genoeg mensen aanwezig zijn die representant willen zijn voor jouw opstelling. Het is fijn om voor de opstelling al een concrete vraag te hebben of een duidelijk verlangen te formuleren. Ik werk met groepsopstellingen vaak samen met Eline de Bot of met mijn partner Yuri Cohen.

Back to Top